Rabarbersaft med personlig etikett + recept
Vad hör sommaren till mer än hemgjord rabarbersaft?
Jo, hemgjord rabarbersaft med en personlig etikett.
Här hemma har vi försökt göra egen rabarbersaft återkommande varje år, sedan 2015. I år blev det tredje eller fjärde året (tyvärr missade vi ett år då det inte blev så mycket rabarber efter omplantering). Det är en svalkande och fräsch dricka som du själv bestämmer hur söt den ska vara. Perfekt att hälla i små flaskor och ge bort som present också.
Receptet har jag hittat på Matgeek, då det påminde mest om det jag är van vid sedan jag själv var liten. Mamma har inga recept nerskrivna vad jag vet och detta recept kräver inte mycket arbete så det passar mig. Jag brukar frysa in i glasflaskor då det blir lite snyggare och IKEA har billiga halvliters som funkar bra. Men fyll dem bara till 75-80% så flaskan inte spricker. Läs mer om hur ni gör rabarbersaften längre ner.
Nu är det ju inte saften i sig som är det pyssliga, men visst är det lite pyssel det med. Jag pratar såklart om etiketten på flaskan. Första året gick jag all-in och gjorde flasketikett och cirkel-etikett till korken, efter de har jag nöjt mig med en flasketikett. Dessa nedan blev utskrivna på etikettpapper med klister som jag sedan klistrade på en svart kartong och knöt runt halsen på flaskorna. Cirklarna klippte jag ut och satte på korken för att dölja flaskans märke.
Jag brukar klippa ihop en bild i photoshop och inkludera en bild på ungarna, (blurrade på bilderna jag visar) och instruktioner på hur man blandar saften. Självklart går det bra med scrapbooking och helt vanligt bildpyssel för att få till sin etikett. Nedan är de senaste av mina etiketter:
Bra tips!
- Det viktigaste tipset jag har är att ALLTID laminera er etikett. Jag har lärt mig den hårda vägen att papper och upptinande flaskor inte funkar jättebra ihop. Så för att slippa tråkiga och förstörda etiketter laminera dem ordentligt. Har du ingen lamineringsmaskin så tejpa en plastpåse runt etiketten.
- Det är snyggt att tejpa fast etiketten på glasflaskan. MEN det är inte lika roligt att rengöra dem efteråt för att kunna använda dem nästa år. Tejpen kletar och det är lite onödigt arbete att diska bort.
- Bästa är att göra hål i sin laminerade etikett och hänga den runt flaskans hals med ett snyggt snöre. På så vis går etiketten även enkelt att spara som minne.
Men nog om det, är du redo att göra rabarbersaft?
Detta är ingredienserna du behöver:
- 1.5 kg rabarber
- 2 citroner
- 30 g citronsyra
- 2 liter vatten
- 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
Men var börjar man då? Jo, plocka rabarbern, skär bort bladen och skär rabarbern i små slantar ca 5mm tjocka. Plocka fram alla ingredienser och en stor gryta. Vi har plockat i omgångar och fryst in rabarber för att plocka fram när det är dags att göra saft. Ett tips är dock att tina rabarberna ordentligt för att få ut det mesta av dem. Sedan följer ni Matgeeks video nedan för bästa instruktioner.